Contents

# S Chand ICSE Maths Solutions for Class 10 Chapter 1 GST

Hi students, Welcome to **Amans Maths Blogs (AMB)**. In this post, you will get * S Chand ICSE Class 10 Maths Revision Notes & Solutions for Class 10 Chapter 1 GST Exercise 1*. This is the new chapter ‘

*‘ included in*

**GST – Goods and Service Tax***.*

**ICSE 2021 Class 10 Maths syllabus**## S Chand ICSE Maths Solutions for Class 10 Chapter 1 GST Exercise 1

**S Chand ICSE Solutions for Class 10 Maths GST Exercise 1: Ques No 1**

Mr. Abdul a manufacturer, sells his product worth Rs. 225000 within the state. He buys goods worth Rs. 120000 within the state. If the rate of GST is @ 12% on the raw material and @ 18% on the finished product find the amount of GST he has to pay.

**S Chand ICSE Maths Solutions: **

Input GST = 12% on raw material = 12% of 120000 = 120000 x 12/100 = 14400

Output GST = 18% on finished product = 18% of 225000 = 225000 x 18/100 = 40500

Here, output GST is more than input GST.

Thus, GST Payable = Output GST – Input GST = 40500 – 14400 = **Rs. 26100.**

**S Chand ICSE Solutions for Class 10 Maths GST Exercise 1: Ques No 2**

A shoe manufacturer purchases goods worth Rs. 90000 from the markets within the state. He sells his product in the neighbourhood market for Rs, 78000. If the common rate of GST is @18%, find the GST payable/GST credit for the above transaction.

**S Chand ICSE Maths Solutions: **

Input GST = 18% on raw materials = 18% of 90000 = 90000 x 18/100 = 16200

Output GST = 18% on final product (shoes) = 18% of 78000 = 78000 x 18/100 = 14040

Here, input GST is more than output GST.

Thus, GST Credit = Input GST – Output GST = 16200 – 14040 = **Rs. 2160.**

**S Chand ICSE Maths Solutions for Class 10 Chapter 1 GST Exercise 1: Ques No 3**

Mrs Lata has a leather coat manufacturer unit in state A. She buys raw materials worth Rs. 80000 from a supplier from state B at a discount of 10%. She sells her product worth Rs. 220000 outside the state. If the rate of CGST @ 2.5 %, find the IGST payble/credit of Mrs. Lata.

**S Chand ICSE Maths Solutions: **

Price of raw material on 10% discount = 80000(1 – 10/100) = 72000.

Price of final product (Leather coat) = 220000

We are given, CGST = SGST = 2.5%

Since sales are occurred in different states, IGST = CGST + SGST = 5%

Input GST = 5% on raw materials = 5% of 72000 = 72000 x 5/100 = 3600.

Output GST = 18% on final product (shoes) = 5% of 220000 = 220000 x 5/100 = 11000

Here, output GST is more than input GST.

Thus, GST Payable = Output GST – Input GST = 11000 – 3600 = **Rs. 7400.**

**S Chand ICSE Solutions for Class 10 Maths GST Exercise 1: Ques No 4**

Mrs Salim a biscuit manufacturer buys raw goods worth Rs 140000 from different markets within the state GST @ 5%. He sold packet biscuits worth Rs 210500 in the packet biscuits is 12%. Find the amount of IGST payable by him.

**S Chand ICSE Maths Solutions: **

Price of raw material = 140000

Price of final product = 210500

Since sales are occurred in within the states, CGST = SGST = 5%

Input GST = 5% on raw materials = 5% of 140000 = 140000 x 5/100 = 7000.

Output GST = 12% on final product = 12% of 210500 = 210500 x 12/100 = 25260

Here, output GST is more than input GST.

Thus, GST Payable = Output GST – Input GST = 25260 – 7000 = **Rs. 18260.**

**S Chand ICSE Maths Solutions for Class 10 Chapter 1 GST Exercise 1: Ques No 5**

A sewing machine manufacturer purchases raw materials worth Rs. 540000 for his manufacturing unit from outside the state. The rate of IGST is @ 12%. He produced two types of sewing machine, 50 type A whose base price is Rs. 5000 GST @ 12% and 100 type B whose base price is Rs. 10000 GST @ 18%. He has two clients outside the state and received orders for 10 type A and 20 type B only by the client X, and 10 each by client Y.

Find (i) input GST (ii) output GST, (iii) GST payable/credit.

**S Chand ICSE Maths Solutions: **

Price of raw material = 540000

Price of sewing machine of type A = 5000

Price of sewing machine of type B = 10000

Since sales are occurred in different states,

IGST or GST = 12% on raw materials and on sewing machine of type A and 18% on sewing machine of type B.

**(i) Input GST = 12% on raw materials = 12% of 540000 = 540000 x 12/100 = 64800. **

Client X Order value = SP of 10 Sewing Machine A and SP of 20 Sewing Machine B

= (10 x 5000) + (20 x 10000) = 50000 + 200000

Client Y Order value = SP of 10 Sewing Machine A and SP of 10 Sewing Machine B

= (10 x 5000) + (10 x 10000) = 50000 + 100000

Total SP of Sewing Machine A = 50000 + 50000 = 100000

Total SP of Sewing Machine B = 200000 + 100000 = 300000

**(ii) Output GST = 12% on A + 18% on B = (12% of 100000) + (18% of 300000) = (100000 x 12/100) + (300000 x 18/100) = 12000 + 54000 = 66000**

Here, output GST is more than input GST.

Thus, **(iii) GST Payable = Output GST – Input GST = 66000 – 64800 = Rs. 1200.**

**S Chand ICSE Solutions for Class 10 Maths GST Exercise 1: Ques No 6**

The sales price of a washing machine, inclusive of GST is Rs. 28320. If the SGST is charged at the rate of 9% of the list price, find the list price of the washing machine.

**S Chand ICSE Maths Solutions: **

Let the list price of washing machine is Rs. P.

Price of sewing machine of type A = 5000

We are given, CGST = SGST = 9%. Thus, IGST = CGST + SGST = 18%.

Now, Final Selling Price inclusive GST = 28320.

Then, P(1 + 18/100) = 28320 ⇒ P = (28320 x 100) / 118 = **Rs. 2400.**

**S Chand ICSE Maths Solutions for Class 10 Chapter 1 GST Exercise 1: Ques No 7**

Radhika buys crockery having marked price Rs. 4500. She gets a discount of 12%. If the CGST is @ 6%, find the amount she is required to pay for the crockery. Also, find the amount of SGST.

**S Chand ICSE Maths Solutions: **

List Price of crockery = Rs. 4500

Selling Price of crockery on 12% discount = 4500(1 – 12/100) = 3960

We are given, CGST = SGST = 6%. Thus, IGST = CGST + SGST = 12%.

IGST Amount = 3960 x 12/100 = Rs. 475.20

Final price to be paid by Radhika = 3960 + 475.20 = **Rs. 4435.20 **

SGST Amount = (IGST Amount)/2 = 475.20 / 2 = **Rs. 237.6**

**S Chand ICSE Solutions for Class 10 Maths GST Exercise 1: Ques No 8**

The list price of a Dell laptop is Rs. 84000. The dealer gives a discount of 20% on the listed price. He also offers 10% additional discount on the balance. However, GST @ 28% is charged on Laptop.

Find (i) the taxable amount. (ii) the total amount of GST the customer has to pay (iii) final price he has to pay to the dealer including GST.

**S Chand ICSE Maths Solutions: **

List Price of Dell laptop = Rs. 84000

**(i) Taxable Amount = Selling Price of Dell laptop after two discounts = 84000(1 – 20/100)(1 – 10/100) = Rs. 60480**

We are given GST = 28%.

**(ii) GST paid by customer = 60480 x 28/100 = Rs. 16934.40**

**(iii) Final price to be paid by customer = 60480 + 16934.40 = Rs. 77414.40**

**S Chand ICSE Maths Solutions for Class 10 Chapter 1 GST Exercise 1: Ques No 9**

Mrs. Sarita buys goods worth Rs 6500 from Easy day store. She gets a rebate of 10% on Rs 5000 as a member and a flat discount of Rs 50 on the remaining. If the GST is charged @ 18% find the total amount she has to pay for the goods.

**S Chand ICSE Maths Solutions: **

List Price of goods = Rs. 6500

Since Sarita is a member of Easy day, Selling price for Sarita is

SP = 5000(1 – 10/100) + (1500 – 50) = 4500 + 1450 = Rs. 5950

We are given GST = 18%.

Final bill paid by Sarita is 5950(1 + 18/100) = **Rs. 7021**

**S Chand ICSE Solutions for Class 10 Maths GST Exercise 1: Ques No 10**

A retailer marked up the price of his goods by 20 % above the list price and offers two successive discount of 10% and 5% on the marked up price. GST is @18% on the goods. Find the list price of goods if the consumer pays Rs 4671 as CGST. Also, find the final price consumer has to pay for the goods.

**S Chand ICSE Maths Solutions: **

Let the list price of goods = Rs. x

Then, the marked price of goods = x(1 + 20/100)

Selling price of goods = x(1 + 20/100)(1 – 10/100)(1 – 50/100)

Since GST = 18%, so CGST = SGST = 9%.

Now, CGST Amount = Rs. 4671

⇒ x(1 + 20/100)(1 – 10/100)(1 – 50/100) x 9/100 = 4671

⇒ x = 50000.

Thus, the list price of goods is **Rs 50000**.

Now, final bill paid by consumer is

Bill = Selling Price + GST Amount Paid

= 50000(1 + 20/100)(1 – 10/100)(1 – 50/100) + (4671 + 4671) = **Rs. 60534**.

**S Chand ICSE Maths Solutions for Class 10 Chapter 1 GST Exercise 1: Ques No 11**

Anil went to a shop to buy a bicycle costing Rs 10620. The rate of CGST is 9%. He asks the shopkeeper to reduce the price of the bicycle to such an extent so that he has to pay Rs. 10620 inclusive GST. Find the reduction needed in the price of the bicycle.

**S Chand ICSE Maths Solutions: **

Let the reduction price of bicycle = Rs. x,

Then, selling price of bicycle = Rs. (10620 – x)

Since CGST = SGST = 9%, so GST = CGST + SGST = 18%.

Then, final bill paid by Anil is

(10620 – x)(1 + 18/100) = 10620

⇒ x = 1620.

Therefore, required price is Rs. 1620.

**S Chand ICSE Solutions for Class 10 Maths GST Exercise 1: Ques No 12**

The price of a mobile phone is Rs. 32000 inclusive of 28% GST on the list price. Vineeta asks for a discount on the list price so that after charging the GST, the final price becomes the list price.

Find (i) the amount of discount which Vineeta got from the shopkeeper, (ii) the amount of SGST on the discounted value of the mobile.

**S Chand ICSE Maths Solutions: **

Let the list price of mobile = Rs. x, Then,

x(1 + 28/100) = 32000

⇒ x = 25000

Let the discounted price on mobile = Rs. y. Then,

32000 – y(1 + 28/100) = 25000

⇒ y(1 + 28/100) = 7000

Thus, **(i) Required amount of discount = Rs. 7000**.

This is discounted amount inclusive of GST.

Thus, **(ii) SGST Amount = 7000/2 =** **Rs. 3500**.

**S Chand ICSE Maths Solutions for Class 10 Chapter 1 GST Exercise 1: Ques No 13**

A calculator manufacturer’s manufacturing cost of a calculator is Rs 900. GST is 18%. He manufactured 120 such calculators. He marked up each by 50% and sold to a dealer at a discount of 10%. Find the final price dealer paid for the calculators. Also find the total GST received by the State Government.

**S Chand ICSE Maths Solutions: **

The cost price of one calculator = Rs. 900,

Then, the marked price of one calculator = 900(1 + 50/100) = Rs. 1350

After 10% discount, selling price of one calculator = 1350(1 – 10/100) = Rs. 1215

Thus, selling price of 120 calculators = 1215 x 120 = Rs. 145800

Since GST is 18%, then final bill paid by dealer is

Bill Paid = 145800(1 + 18/100) = **Rs. 1720440**.

GST is 18%, then CGST = SGST = 9%.

Thus, Required SGST Amount = 145800 x 9/100 = **Rs. 13122**.

**S Chand ICSE Solutions for Class 10 Maths GST Exercise 1: Ques No 14**

The manufacturer produces television sets at a cost of Rs. 32000. He sells it to distributor at a profit of Rs. 2000, distributor sells it to a wholesaler at a profit of Rs. 2500 and wholesaler sells to a retailer at a profit of Rs 3000. Finally retailer sells to consumer at a profit of Rs 3500 and rate of GST is 18%.

Find (i) the final amount which consumer pays for the article (ii) total GST amount.

**S Chand ICSE Maths Solutions: **

Cost price of television for manufacturer = Rs. 32000

Cost price of television for distributor = Rs. 32000 + Rs. 2000 = Rs. 34000

Cost price of television for whole-seller = Rs. 34000 + Rs. 2500 = Rs. 36500

Cost price of television for retailer = Rs. 36500 + Rs. 3000 = Rs. 39500

Cost price of television for consumer = Rs. 39500 + Rs. 3500 = Rs. 43000

Since GST is 18%, then

**(i) final bill paid by consumer is**** 43000(1 + 18/100) = Rs. 50740**.

**(ii) GST Amount = 50740 – 43000 = Rs. 7740**.

**S Chand ICSE Maths Solutions for Class 10 Chapter 1 GST Exercise 1: Ques No 15**

A manufacturer washing machines at a cost of Rs. 11000. He sells to B, and B sells to C, C sells it to D. The GST rate is 28% and the profit is Rs. 1500 at each stage of selling chain.

Find (i) the total amount of GST (ii) the price including GST ‘D’ paid for the washing machine

**S Chand ICSE Maths Solutions: **

Final cost price for D = Rs. (11000 + 1500 + 1500 + 1500) = Rs. 15500

Since GST is 28%, then

**(i) GST Amount = 15500 x 28/100 = Rs. 4340.**

**(ii) final bill paid by D is (15500 + 4340) = Rs. 19840.**

**S Chand ICSE Solutions for Class 10 Maths GST Exercise 1: Ques No 16**

The manufacturer sold a TV to a wholesaler at a profit of Rs. 1000, whose manufacturing cost is Rs. 15000. The wholesaler sold it to a trader at a profit Rs 1000. If the trader sold it to the customer at a profit Rs 1500.

Find (i) Total GST collected by the State Government at the rate of 28%. (ii) The amount that the customer paid for the TV.

**S Chand ICSE Maths Solutions: **

Final cost price of TV for customer = Rs. (15000 + 1000 + 1000 + 1500) = Rs. 18500

Since GST is 28%, then CGST = SGST = 14%

**(i) SGST Amount = 18500 x 14/100 = Rs. 2590.**

**(ii) final bill paid by customer is (18500 + 2590) = Rs. 21090.**

**S Chand ICSE Maths Solutions for Class 10 Chapter 1 GST Exercise 1: Ques No 17**

Mr. T N Naim purchased sport bike for his son at a discount of 15%, having ex-showroom price Rs. 400500. Insurance cover premium of the bike is 8% of the discounted value. The cost of accessories is Rs. 20000. Dealer offered 5% discount on accessories. Rate of GST is 28% on the bike and 18% on the insurance premium and 12% on the accessories.

Find (i) Total amount of GST to (nearest rupee) (ii) Total amount (to nearest rupee) including the insurance premium paid by Mr. T N Naim.

**S Chand ICSE Maths Solutions: **

Ex-showroom price of Sport bike = Rs 400500

After 15% discount, cost price of bike = 400500(1 – 15/100) = 400500 x 85/100 = Rs. 340425

Insurance cover premium = 8% of 340425 = 340425 x 8/100 = Rs. 27234

Cost price of Accessories = Rs 20000

After 5% discount, cost price of accessories = 20000(1 – 5/100) = 20000 x 95/100 = Rs. 19000

**(i) Total amount of GST**

= (GST 28% on the bike) + (GST 18% on the insurance premium) + (GST 12% on the accessories) = (340425 x 28/100) + (27234 x 18/100) + (19000 x 12/100) = 95319 + 4902.12 + 2280

= 102501.12 = **Rs. 102501** (Approx)

**(ii) Total amount including the insurance premium paid by Mr. T N Naim**

= (Cost Price of the bike) + (Insurance premium) + (Cost price of the accessories) + (GST Amount)

= 340425 + 27234 + 19000 + 102501 = **Rs. 489160**.

**S Chand ICSE Solutions for Class 10 Maths GST Exercise 1: Ques No 18**

A person bought following stationary items.

If SGST is @ 2.5 %, find the amount paid by him for his purchase. Also find the amount of GST paid by him.

**S Chand ICSE Maths Solutions: **

Total price for the given items is

Price = (85 x 10) + (6 x 200) + (8 x 50) + (10 x 40) + (12 x 120) = Rs. 4290

Since CGST = SGST is 2.5 %, then GST = CGST + SGST = 5%.

Thus, **GST Amount = 5% of 4290 = Rs. 214.5.**

And, Total Bill paid by customer = 4290 + 214.5 = **Rs. 4505.50**.

**S Chand ICSE Maths Solutions for Class 10 Chapter 1 GST Exercise 1: Ques No 19**

Mrs. Gupta bought following articles from a departmental store.

Find (i) Total amount of GST (ii) Total bill amount.

**S Chand ICSE Maths Solutions:**

After discount,

Cosmetic Price = (2 x 690)(1 – 5/100) = 1311

Tea Set Price = (1 x 1500)(1 – 10/100) = 1350

Shirts Price = (4 x 1200)(1 – 10/100) = 4320

Packed Dry Fruits Price = (4 x 800)(1 – 25/100) = 2400

Unpacked Dry Fruits Price = (1 x 560)(1 – 10/100) = 504

Total Price = 1311 + 1350 + 4320 + 2400 + 504 = Rs. 9885

**(i) GST Amount** = (1311 x 18/100) + (1350 x 12/100) + (4320 x 12/100) + (2400 x 18/100) + 0

= 235.98 + 162 + 518.4 + 432 = **Rs. 1348.38**.

**(ii) Total Bill Amount** = 9885 + 1348.38 = **Rs. 11233.38**.

**S Chand ICSE Solutions for Class 10 Maths GST Exercise 1: Ques No 20**

Mr. Madhukar buys following goods from Big Bazar.

Find (i) Total taxable amount (ii) Total discount amount (iii) Total GST amount (iv) Total bill amount.

**S Chand ICSE Maths Solutions:**

After discount,

Readymade Garments Price = 4500(1 – 10/100) = 4050

Microwave Price = 25600(1 – 25/100) = 19200

Stationary Price = 3400

Grocery Price = 2400

Bakery Price = 1200

Total Price = 4050 + 19200 + 3400 + 2400 + 1200 = Rs. 30250

**(i) Total taxable amount** = 4050 + 19200 + 3400 + 2400 = **Rs. 29050**.

**(ii) Total discounted amount** = 450 + 6400 = **Rs. 6850**.

**(iii) Total GST amount** = 486 + 5376 + 290 = **Rs. 6152**.

**(iv) Total bill amount** = 30250 + 6152 = **Rs. 36402**.

Bro you are doing a great job but it will be more nice if you will provide a .pdf file for your viewers.

It will be very helpful for them.

If you will do so then please inform me though gmail

Yes, I will update this with PDF Downloading Link.